Grillezés, a szalonnasütés egészségesebb alternatívája

Ó, azok a csodás gyerekkori esték… Imádtam, amikor apukámék a vakáció alatt szalonnasütést rendeztek a kertünkben! Szerettem a sülő szalonna illatát, a piruló hagyma ízét, még azt is, hogy a „csurgatós kenyeret” mindig elrontottam és aztán ropogott a homok a fogam alatt valamiért.

Amióta igyekszem odafigyelni az egészségemre, a nagy családi szalonnázásokat sajnos ki kell hagynom az életemből. A fehér kenyér és a sertészsír sajnos nem túl jól illeszkedik a diétámhoz, ráadásul nálunk otthon szokás a nehezebb fogásokat alkohollal vagy fröccsel leöblíteni. Ezek egyike sem teljesen tiltólistás nálam, na jó, a húsevés elhagyásával azért szoktam kísérletezni… De együtt a három elég veszélyes kombináció. Szóval az utóbbi időben lemondtam ezekről az élvezetekről.

Egy óvodai parti alkalmával azonban komoly kihívás elé kerültem. A lányom csoportjában van egy nagyon jófej, sok gyerekes család. Csaba, az apuka vállalkozó, faházakat épít megrendelésre. Szilvi, az anyuka az ötödik és a hatodik csöppséggel van otthon, de emellett rendszeresen vállal fordítást, kisebb-nagyobb lektorálásokat, sőt, gyerekkönyvek illusztrálását is.

Szilvit eleinte elkényeztetett, otthonülő anyukának gondoltam, hiszen mindenki tudta, hogy Csaba vállalkozása sokat hoz a konyhára. Aztán kicsit jobban megismertem őket és rájöttem, valójában példaértékű életet élő emberek.

Nagyon egyszerű életmódot folytatnak. A gyerekek egymás kinőtt ruháit hordják. A nagyobbak sokat segítenek a ház körül, vigyáznak a kicsikre, nagyon jó testvérek. Mivel Szilvi még otthon van, az ovis csoportban is sokat segít. A gyerekek gyakran töltik náluk az estét, ha a szüleinknek nincs lehetőségük értük menni – ez már jó ideje gyakorlat a csoportban.

Csaba elég fiatalon lett apuka, éppen csak most tölti a negyedik X-et. Pár szülővel úgy gondoltuk, meglepjük valamivel hálából, amiért a mi gyerekeink körül is ilyen sokat segít. Szerettünk volna valami olyan ajándékot találni neki, amelyik kellően férfias, kapcsolódik valahogyan azokhoz a dolgokhoz, amiket szeret, és lehetőleg azért az egész családja is élvezheti az előnyeit.

Hetek óta törtük a fejünket a többi anyukával a csoportban, hogy mit adjunk nekik. Végül az egyik, ügyesebb társunk talált egy nagyon klassz weboldalt. Pont úgy működött, ahogy nekünk a legjobb volt. Be lehetett állítani, kinek szeretnénk ajándékot venni, milyen alkalomra, sőt, azt is, hogy mekkora összeget tudunk az ajándékra szánni.

Az oldal alapján, a grillezés élményelett a legmenőbb születésnapi ajándék, és ezzel mindenki egyet tudott érteni.

Nekem voltak ugyan kétségeim, mert nem nagyon szeretek evéssel kapcsolatos ajándékot adni a szeretteimnek, de úgy éreztem, ebben az esetben az oldal választása tökéletes. Íme néhány megfigyelés, amiért a grillezést, a szalonnasütéssel szemben én is ajánlom:

  • Nem csak húst, de zöldségeket is simán lehet grillezi. A cukkini és más tökfélék, valamint a zeller is nagyon finom így. Ezek az ételek szinte nullakalóriások!
  • Az olajos pácot lehet joghurttal vagy kefirrel helyettesíteni. A fehér húsok is nagyon finomak, ízesek maradnak így, nem kell félni attól, hogy a csirkemell kiszárad.
  • Ha könnyű ételeket készítünk a grillen, nincs szükség „emésztéskönnyítő” alkoholra. Ha mégis valami ízesített dolgot szeretnénk inni, a limonádéval járunk a legjobban.
  • Köretnek készíthetünk rizst és salátát is, de jól teljesít az édesburgonya, a főtt vagy fóliában sült zeller is. Nem feltétlenül kell a magas keményítő tartalmú krumplihoz ragaszkodni.
  • A gomba nagyon jól telít és sok értékes anyagot tartalmaz. Ha szeretnénk elkerülni a túlevést, érdemes egy-két nagyobb gombafejet is a tányérra tenni.
  • A grillezett ételekhez nagyon jól illenek a gyümölcsök. Egy kevés eperből vagy őszibarackból remek desszert válik – nincs szükség nagy adag, tésztás süteményre.

Csaba nagyon örült! Az első adandó alkalommal fel is avattuk a remek, új készletet. Szilvi szakértelmének és odafigyelésének köszönhetően pedig nagyon sok hasznos, egészségtudatos recepttel lettem gazdagabb.

Nemrég elhatároztam, hogy mi is összeállítjuk magunknak a kezdő grillkészletet, és néha kijárunk egy arra alkalmas helyre sütögetni. Egy könnyebb, egyszerűbb gömbgrill nem is feltétlenül súlyos felszerelés – akár arra is alkalmas lehet, hogy kiránduláskor magunkkal vigyük.