Hogyan szoktam rá a futásra?

Amikor a barátaimnak elmesélem a történetet, hogy hogyan szerettem meg a futást, általában mindenki jót szokott derülni rajta, ezért úgy döntöttem, hogy egy sporttal foglalkozó portálon is ideje lenne megosztanom az esetet. Ha futókkal találkozok, ők is azt szokták mondani, hogy ilyen esetet még nem hallottak korábban, így remélem, hogy tudok egy-két derült percet okozni azzal, hogy valójában nem a fittség, az egészséges életmód vagy a jó kinézet utáni vágyakozás miatt kezdtem el sportolni. Pusztán egy lyukas autógumi tehet a dologról.

Egyik meleg nyári reggel ugyanis, amikor boltba indultam volna, észrevettem, hogy az autóm kereke lapos. Persze, nekem fogalmam sem volt arról, hogy hogyan kéne kereket cserélni, így először eléggé elkezdtem aggódni. Elsőre rögtön a bátyámat hívtam föl, aki jóval inkább mondható ezermesternek, mint én, így biztos voltam benne, hogy tud segíteni.

A telefonba mondta is, hogy természetesen ezerszer volt már dolga lyukas autógumival, és az első alkalommal, amikor lesz egy szabad órája, átjön, és segít nekem – ez azonban nem tudja megmondani, hogy mikor lesz a következőhét folyamán.

Így aztán, autógumi hiányába, ki kellett találnom, hogy hogyan fogom megoldani pár napig a közlekedést. Persze, gondolhattam volna a tömegközlekedésre, de valamiért nekem az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha kipróbálnám a futást, mint sport – összekötve a munkahelyemre járással, minden nap pont egy 1 órás edzésben lesz részem reggel és este.

Persze ez csak egy hétig tartott: bátyám utána végre időt szakított arra, hogy elutazzon hozzánk, és megjavítsa a gumiabroncsom – vagy, ahogy ő mondta, a www.gumidiszkont.hu javítsa meg. Amikor leérkezett, akkor ugyanis az volt az első dolga, hogy pontosan megnézze a kerék típusát, amiről elmondta, hogy a keréken lévő számokból és betűkből álló sorozattal lehet jól azonosítani. Ezek kódolják ugyanis a típusát és a különböző méreteit, ami alapján lehet újat rendelni helyette.

Kicsit haragudott magára, hogy nem mondta nekem előre, hogy ezt nézzem meg, és rendeljek az általa ajánlott helyről egy új kereket, mert akkor jóval hamarabb ideért volna a házhozszállítás. Így csak másnapra fogom megkapni, amikor az új gumiabroncsot nekem kell majd elrakni a pótkerék helyre a csomagtartóba, ami miatt aggódik, hogy sikerülni fog-e nekem. Ha azonban így alakult, akkor már megmutatta, hogy azt hogyan kell csinálni (a pótgumi kivételével, hisz azt amúgy is rá kell raknunk a kocsira).

Mivel én mondtam neki, hogy valószínleg a rendelés se ment volna, azt is megmutatta, hogy a www.gumidiszkont.hu-ról milyen egyszerű az új autógumi beszerzése. Hogyha még nem is tudom leolvasni pontosan, hogy mi a típusa, akár a kocsi márkája alapján is rákereshetek, onnantól kezdve pedig ugyanúgy meg tudom rendelni, mintha pizzát rendelnék. Sőt, még házhoz is hozzák, így a fuvarozás miatt se kell aggódnom.

A kerékcserét végül együtt elvégeztük – illetve, én azért inkább csak néztem, hogy mit csinál a lyukas autógumival, és hogy helyezi fel a helyére az új kereket – ami nekem hatalmas segítség volt. Sajnos azonban kiderült, hogy így is van még dolgom vele. Ha nem is sok és nehéz, de az első 50 kilométer után még el kell mennem egy szervizbe, ahol újra meghúzzák a csavarokat, és ellenőriznek mindent. Ha van lehetőségem, akkor a kerekek kiegyensúlyozását is kérnem kell, sőt, bátyám azt mondta, hogy azért azt is mondjam el, hogy otthon cseréltük le a kereket, hátha egy extra felülvizsgálásnál valami még kiderül.

Minderre persze csak akkor kerülhet sor, amikor megérkezett a pótkerekem a házhozszállítással, addig ugyanis nem indulhatok el a kocsimmal. Így végül még egy napot futással töltöttem, amíg másnap meg nem érkezett a futár a gumiabroncsommal, és be nem raktam a csomagtartóba az új szerzeményt.

Eddigre azonban már annyira megkedveltem a futást, hogy a mai napig minden nap űzőm, még ha a kocsim meg is engedné, hogy már ne kelljen. Ráadásul, már a www.gumidiszkont.hu-t is ismerem, így ha egy hasonló probléma áll elő, akkor is meg tudnám oldani… De a sport az óta, már teljesen hozzám nőtt, így legfeljebb másoknak segítek az oldal ajánlásával, ha szükség van rá.