Nyár, munka,szakács állások

Azok, akik a nyaraló övezetekben laknak, nagyon várják ezt az időszakot, pont azért, mert sokkal több munkát jelent ez a számukra. Van, akinek csak ilyenkor van lehetősége elhelyezkedni. Sőt, sokan azt csinálják, hogy erre az időszakra elmennek inkább messze a szülőhelyüktől erre az időszakra, csak a munka miatt.

alpine-682071_640

A munkalehetőségek

Két lehetőségünk van. Vagy itthon keresünk, és jó esetben találunk is munkát magunknak, még ha csak szezonra is, vagy külföldön vállalunk munkát. Persze itt is mehetünk csak a szezonokra, a többi időszakban pedig maradhatunk itthon. Ausztriában két szezon van, van téli, és nyári. Van olyan ismerősöm, aki egész évben itthon van, de a téli szezonra minden évben visszajár, most már ugyan arra a helyre. Ha jól emlékszem, három évvel ezelőtt kezdte el az ausztriai szakács állások böngészésével. Azóta jár ki dolgozni, és ugyan arra a helyre. Elfogadták, hogy ő csak így tud kimenni, mert olyan vállalkozása van, amit nyáron üzemeltet, a Balaton partján, viszont télen nem tudja. Így, hogy ne herdálja el a nyáron megkeresett pénzt, sőt, még keressen is hozzá, így döntött ez mellett.

A külföldi munkák

Sokan dolgoznak külföldön, válasszák azt az utat. Mindenkinek van lehetősége munkát találni, aki szeretne. Minden korosztály talál magának munkát. Dolgozik kint húszas éveiben járó ismerősöm, de az ötvenesben járó is. Persze azt, hogy mit vállal, milyen munkát, milyen munka időt, mindenki maga dönti el.

Ausztria tárt karokkal várja a dolgozni akarókat. Legyen az szakács, pincér, szobalány, vagy egy egyszerű ember, aki úgy dönt, hogy konyhai kisegítő, vagy mosogató lesz. Mindenkit megbecsülnek, ha elvégzi a munkáját. A kereset a hazaihoz képest sokszorosa. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy aki kint dolgozik, szállást, és ellátást is kap, így ha jól gazdálkodik, akár az összes keresete megmarad. Azért nem elhanyagolható tény, hiszen ha havonta csak háromszázezer forintot keres kint, de a szakmával rendelkezők ennél többet is akár, akkor a szezon alatt, ami 4-5 hónap, gyorsan ki lehet számolni, hogy mennyi pénzt lehet félre tenni. Azért sokan mondják azt, hogy van az a pénz, amiért megtennék ezt, vagy azt. Ahol nincs család nem nehéz az elválás, és egyedül van valaki, érdemes belevágni, hiszen sok pénzt lehet keresni. Ha valaki vállalja, hogy 1-2 évig csinálja, össze lehet szedni egy lakás árát ez idő alatt.

Én is jártam külföldre dolgozni. Igaz sokáig nem, mert két év után megtaláltam a nagy őt, és utána úgy döntöttem itthon maradok. Nem bántam meg, hogy kimentem, hiszen volt annyi pénzünk, hogy közösen tudtunk egy saját lakást vásárolni. Tehát, ha nincs itthon munka, érdemes a külföldi munkában gondolkodni.