Nyári meló, egy kis kézművesség, egy kis szappan és a zsebpénzem

Mit kezdjek magammal, ha nincs már suli?

Sokakat mindig is aggasztott ez a kérdés. Főleg a szülőket, hogy mit csináljanak a gyerekekkel, mivel foglalják le őket, ha már nem kell iskolába menniük, vakáció van, ők azonban dolgoznak, mert sajnos nem mindenki teheti meg, hogy egész nyáron szabadságon van és sütteti a hasát. Nekem szerencsére sosem okozott ez problémát, nem volt ezzel gondom, mert mindig el tudtam foglalni magam valamivel, volt valami program, tábor, stb.

Most is voltak ötleteim, mert szerettem volna hasznossá tenni a szünidőt, ezért arra gondoltam, hogy dolgoznom kéne valamit.

Amit tudtam, hogy biztosan nem szeretnék idén nyáron csinálni

Egyszer, talán tizenöt éves koromban volt, hogy elmentem címerezni, mert ez egyébként egy igen jó pénzkeresési lehetőség. Ha gyors vagy, akkor egy nyár, egy szezon alatt annyit tudsz keresni, hogy még a szüleid is megirigyelnék azt a pénzösszeget, ami megjelenik a te saját számládon. Sajnos, vagy nem sajnos, de hozzám nem éppen passzol ez a meló. Persze jó testmozgás, meg a szabadban vagy, szóval vannak jó oldalai is a dolognak. Másrészt viszont én nem vagyok egy kosaras alkat, így amikor a növényzet, tehát a kukorica kétszer olyan magasra nőtt, mint én, akkor igen csak keményen meg kellett dolgozni érte, hogy kijöjjön onnan az a fránya címer. Másik hátránya, hogy nagyon korán, hajnalban kellett kelni. Ennek köszönhetően persze volt, hogy kora délután már végeztünk, meg nem is kellett minden nap bemenned dolgozni, tehát úgymond kötetlen a munkaidő, de hát azért dolgozol, hogy pénzt keress és ehhez úgy gondolom egyetlen megoldás, ha elmész dolgozni. Összegezve tehát ezt inkább a magas fiúknak ajánlom, mert ők elérik az alacsony kukoricát is, de a magasakat is, ami egy alacsonyabb embernek már gondot okozhatna. Így idén nyáron nem szándékozom ezt a tevékenységet folytatni.

Hogy milyen lehetőségek akadnak még?

Van is erről egy cikk, hogy külföldön milyen munkalehetőségek vannak. Tényleg érdemes ezekkel az ajánlatokkal élni, főleg, ha tudunk egy idegen nyelvet beszélni, mert az hatalmas előnyünkre válhat, ráadásul más országokban gyakran jobb az órabér is, tehát jobban fizetnek, főleg, ha jó helyet kapsz, jól tudsz elhelyezkedni. Én azonban nem szerettem volna idén külföldön munkát vállalni, hogy minél közelebb legyek a családomhoz és a barátaimhoz, ugyani fél év múlva egy ösztöndíj segítségével külföldön tanulhatok egy fél évet és emiatt most inkább a szeretteimmel szeretnék minél több időt eltölteni, amennyiben van erre mód. Bár egy külföldi munkalehetőség biztos sokat dobna a nyelvtudásomon.

Ajánlottak nekem mást is, de nem szeretnék edző lenni… egyelőre

Igen, még a középiskolás éveimben, tehát a gimiben igen jóban lettem a testnevelés tanárommal, aki minden nyáron szervez utat a Tiszához, ahol tudunk kicsit evezni meg mozogni.  A testmozgás nagyon fontos és amúgy is nagyon hangulatosak ezek a táborok, az ott töltött idő a barátokkal, de ezt az ajánlatot is el kellett utasítanom. Mert, ahogy említettem, idén nyáron dolgozni szeretnék, és ha kapnék is valami munkahelyet, akkor nem hiszem, hogy örülnének annak a főnökeim, vagy a főnököm, ha egy hétig máris szabadságra mennék. Pedig szívesen megtanítottam volna a diákoknak, hogy kell evezni és hasonló fontos és praktikus dolgokat. Talán majd jövőre pótolom ezt a dolgot, mert ami késik, előbb vagy utóbb, de eljön az ideje.

A tökéletes ajánlat, az Én nyári munkám

Egyik volt osztálytársam megkeresett engem, hogy nem szeretnék-e vele munkát vállalni ezen a nyáron, mert talált egy jó helyet és jó lenne, ha lenen ott egy ismerőse, akivel közösen, együtt dolgozhatna. Nekem természetesen rögtön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen, ha neki tetszik a hely, akkor bizonyára nekem is fog.

El is hívott a következő hétvégére egy Balaton parti városba, ahol mindenféle kézműves terméket lehetett venni, amolyan kirakodó vásár volt. Kíváncsi voltam, hogy mi mit fogunk csinálni majd itt. Majd odavezetett egy kis bódéhoz, amire az volt írva, hogy eredeti kézműves szappan, azonban elég sokan álltak a bódé előtt, nem véletlenül. Mindenkit érdekelt, hogy mi is folyik ott, persze nem szó szerint, de ha úgy vesszük, ez is beletartozik az elkészítési folyamathoz. A bódénál ki voltak rakva illatosabbnál illatosabb szappanok és különlegesebbnél különlegesebbek. Mindegyik más színű, formájú, illatú. Csak úgy kapkodtam a fejemet, hogy milyen érdekes. A kipakolt szappanok mögött volt egy idősebb nő, aki meg éppen saját kezével készítette elő a szappanokat, ahol gyerekek is kipróbálhatták ezt a tevékenységet. Odamentünk hozzá a barátnőmmel és elkezdtünk vele beszélgetni. Kiderült, hogy ő keresett embereket nyári munkára, hogy segítsenek neki, azonban nem csak eladni, hanem készíteni is a kézműves szappanokat. Nekem is természetesen rögtön megtetszett az ötlet, hiszen egész különleges és ez által nem egy mindennapi nyári munkát ismertem meg. A barátnőmmel végül alá is írtuk rögtön a helyszínen a szükséges papírokat, kitöltöttük a szerződést és megbeszéltük a kedves hölggyel, hogy már jövő héten is tudunk kezdeni, ha kell.

Miért tetszett annyira ez a nyári munka?

A kézműves szappanoknak, nagyon pozitív hatásúk van a bőrünkre, tehát emiatt is jó volt megismerni egy ilyen terméket. Szerintem elég izgalmasan hangzik az is, hogy tudsz szappant készíteni, azért ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Nem utolsó sorban pedig sok rendezvényre és fesztiválra is mentünk árulni a termékeket, amik igen nagy élményt nyújtottak és még pénzt is tudtunk keresni közben. Úgyhogy úgy gondolom, hogy ez a nyári munka igazán ízlésemnek megfelelő volt.